Dieta w ciąży.
Odżywianie w ciąży ma istotny wpływ na Twoje zdrowie i samopoczucie, ale równie na rozwój maluszka. Dieta w ważnym dla Ciebie czasie to nie jedna z głodówek czy też uciążliwe rozwiązanie. Co prawda trzeba odżywiać się zdrowo i z głową, ale kto powiedział, że mamy rezygnować z czekolady lub orzechów, które są największymi alergenami.
Być może w tym momencie zaskoczymy przyszłe mamy, ale jednym z potrzebnych do rozwoju składników w ciąży jest glukoza. Wiąże się ona głównie z licznymi zachciankami w ciąży, ale prawdą jest, że cukry proste powodują wzrost płodu, dlatego też nie musimy się powstrzymywać przed zjedzeniem ulubionej czekolady lub lodów. Oczywiście głównym warunkiem jest rozsądek w ilości spożywanego cukru. Należy pamiętać, iż jego nadmiar może wywołać nawet cukrzycę ciążową.

Kolejnym, kluczowym składnikiem w ciąży jest mięso. Powinnyśmy je spożywać każdego dnia, jednak w niewielkich ilościach. Warto wybierać sprawdzony drób, cielęcinę, królika, a rzadziej wieprzowinę i wołowinę. W ciąży kategorycznie zabrania się spożywania dań, których składnikami są surowe ryby, mięso lub jaja. Bytujące w surowiźnie pasożyty są sporym ryzykiem powodującym zakażenie toksoplazmozą, która może być bardzo niebezpieczna zarówno dla matki, jak i dziecka.
W ciąży sporym zagrożeniem są również tłuszcze, dlatego zrezygnujmy ze smalcu, ograniczmy masło i wybierzmy tłuszcze roślinne. Najbezpieczniejsza, a jednocześnie najzdrowsza jest oliwa zawierająca witaminy A, K, E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Swoją dietę warto urozmaicić, dodając do potraw również sos sojowy oraz olej rzepakowy lub słonecznikowy.
Nie bez znaczenia w ciąży są również sery. Z diety należy wykluczyć sery pleśniowe, długo dojrzewającą fetę, ponieważ istnieje ryzyko zakażenia chorobą o nazwie listerioza. Niewskazane są również produkty wysoko przetworzone stanowiące zagrożenie dla zdrowia maluszka oraz wszelkiego rodzaju fast-foody. Oczywiście raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na ulubioną pizzę czy frytki. W tym przypadku najlepszym rozwiązaniem będą potrawy przygotowane w domu ze świeżych i sprawdzonych składników.

Ryby w ciąży są niekiedy kwestią wywołującą wiele sprzeczności, bo przecież skoro są źródłem kwasów tłuszczowych i wielu potrzebnych witamin, to dlaczego kobieta w czasie ciąży powinna z nich zrezygnować? Wszystko wynika ze środowiska i znajdujących się w nim licznych zakażeń, dlatego w trakcie trwania ciąży nie wolno spożywać surowych ryb, w tym także sushi oraz owoców morza. Z naszej diety należy także wykluczyć tuńczyka, makrelę królewską i miecznika, ponieważ odżywiają się mniejszymi zwierzętami, przez co kumulują ilość metali ciężkich i wielu zanieczyszczeń mogących powodować choroby układu nerwowego u dziecka.
Alkohol jest chyba czymś, o czym nie należy przypominać, że w ciąży nie jest wskazany. Niektórzy raz na jakiś czas zalecają lampkę czerwonego wina lub niewielką ilość piwa. Pamiętajmy, że nigdy nie mamy stuprocentowej pewności, jak zareaguje na to nasze dziecko.
Kontakt

Biuro obsługi klienta:
- + 48 600 371 422
- biuro@cameo-home.pl
Odwiedź nasze media społecznościowe:
Producent zastrzega sobie prawo do wprowadzenia zmian w kolorystyce, wzornictwie i wymiarach prezentowanych wyrobów.
Oferta na stronie publikowana jest w celach informacyjnych i nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu art. 66, §1 Kodeksu Cywilnego.